Aquest capitell exposat a la planta baixa del Palau Moja és un dels pocs capitells historiats que s’han conservat del claustre de la Seu Vella, nom amb que és coneix la catedral antiga de Lleida. El capitell, obrat durant l’últim terç del segle XIII és una mostra de la riquesa decorativa que s’hi pot contemplar, on predominen però, els motius vegetals, florals i animals.

 

El claustre, de sorprenents dimensions, és un dels més grans d’Europa dins de l’arquitectura gòtica. És a l’hora, un claustre força singular, doncs atípicament, va ser construït als peus del temple a més de quedar obert a la ciutat a la manera d’un mirador fantàstic.

 

Molts altres distintius conviden a visitar la Seu Vella de Lleida. L’església, començada a construir l’any 1203, esdevé un exemple magnífic de la combina elegant i harmònica de la tradició romànica d’una banda i dels nous llenguatges del gòtic, de l’altra. L’escultura present en portades i capitells és considerada una de les millors produccions del XIII a Catalunya i per extensió del sud d’Europa.

 

Un altre gran atractiu és el campanar de 60m. S’hi pot accedir a la part més alta per l’escala cargolada de 238 graons que hi ha situada al seu interior.

 

Més enllà del romànic i del gòtic que la caracteritzen, la Seu Vella és una mostra de resistència i superació, doncs va funcionar com a caserna militar i camp de concentració durant més de dos segles. Amb la dignitat recuperada, és el símbol indiscutible de Lleida i el centre del paisatge de les terres del ponent català.