Santa Cecília, patrona dels músics i també de la Paeria de Lleida, és el nom del parc que es troba situat al vessant nord del turó en record d’un dels tres setges que patí la ciutat durant la guerra dels Segadors de 1640.

Es tracta del setge de 1646, recordat com el “setge de la fam” ateses les dificultats de subministrament que hi hagué durant els sis llargs mesos que durà, i que quedà resolt per Santa Cecília (22 de novembre). Lleida era defensada per exèrcits espanyols comandats pel general portuguès Brito. Envoltant la ciutat hi havia 20.000 soldats francesos capitanejats pel comte d’Harcourt. Malgrat la seva superioritat numèrica, no aconseguiren capturar la ciutat.  La ferotge defensa que les tropes espanyoles comandades per Brito mostraren enfront dels francesos generà al voltant d’aquest personatge tota una aurèola màgica. Entre els francesos hi havia la creença que Brito, de nit, es transformava en llop i així podia recórrer les defenses enemigues per detectar-hi els seus punts febles sense ser vist.

Tot i la derrota soferta, els francesos, liderats llavors pel príncep de Condé, ho intentaren novament l’any 1647. També fracassaren. El mateix príncep de Condé, en una carta interceptada a la reina Anna d’Àustria, confessà que preferia tres mil defensors més dins de la ciutat que Brito com a governador.

La revenja, no obstant això, arribaria amb la guerra de Successió Espanyola.