audio

Jaume I

QR-TOUR_mapa

L’aspecte actual de la sala de Corts, on ara et trobes, dista molt del que va tenir a l’època medieval, doncs no es conserva res del mobiliari antic ni de la seva decoració.Tampoc es conserva el sostre, cobert originalment amb voltes de creueria gòtiques. Tot i així, aquesta Sala de Corts, fou l’escenari on l’any 1214, un nen que llavors només tenia 6 anys, fou coronat rei. Parlem de Jaume I el Conqueridor, sobrenom que fa referència al fet d’haver conquerit els regnes musulmans de Mallorca i València i haver-los incorporat a la Corona d’Aragó.

La coronació, que va tenir lloc a l’agost de 1214, es celebrà enmig de grans mesures de seguretat i protocols. Hi assistí una multitud de gent entre bisbes i abats, nobles i cavallers i els representants de les grans viles i ciutats. Catalans i aragonesos, li prestaren jurament de fidelitat i acte seguit, el coronaren rei. Un cop coronat, se’l van endur al castell templer de Monsó on durant tres llargs anys fou educat com un templer més.

Representat habitualment com un rei ben plantat, valent, guerrer, atractiu i corpulent, Jaume I va viure, excepcionalment, 68 anys, fet que li ha permès erigir-se com el rei amb el regnat més llarg de tots els reis de l’antiga Corona d’Aragó. A més de conqueridor, fou un gran legislador. Del seu pas per aquesta ciutat i per aquest castell, on documentalment, hi va passar llargues temporades, ens queden dos privilegis, que atorgats en ple segle XIII, encara continuen vigents. Un és, la Fira de Sant Miquel, privilegi atorgat l’any 1232 i que es celebra cada 29 de setembre. L’altre, la Paeria de Lleida, nom amb què es coneix l’ajuntament de la ciutat. La Paeria fou un privilegi concedit l’any 1264 pel qual atorgava poder als lleidatans per governar la seva pròpia ciutat alliberant-los així, de qualsevol servitud feudal.