4. El nom de la repressió

Dimecres 25, setembre del 2013

Imatge de la notícia 4. El nom de la repressió

La làpida encastada al mur posterior de la porta principal de la fortificació on consta la data 1708, insisteix a recordar el nom de Joan Carles Cristià de Landas, comte de Louvigny i primer governador de Lleida.


D. IVAN CARLOS C. DE LANDAS
CONDE DE LOVVIGNES GOV. DE LEIDA HISO EN 1708


Sota el seu mandat, la repressió contra la població civil fou brutal. La ciutat, saquejada abans i després del setge, presentava un aspecte ruïnós amb innombrables desperfectes en cases, esglésies, convents, places i carrers. De les 1.500 llars existents a Lleida entre 1702 i 1706, l’any 1708 només en constaven 600, xifra que equival a unes 2.400 persones. La davallada demogràfica anà acompanyada de l’escassetat de queviures. Molts pagesos i camperols foren objecte de la confiscació dels seus béns i collites per alimentar les tropes aquarterades tant al Castell del Rei com a la Seu Vella, tancada al culte i convertida en caserna militar. La dinàmica productiva quedà seriosament afectada, atès que dues terceres parts del terme i de l’horta lleidatana quedaren sense conrear. La manufactura de la seda i la llana, en estat precari.

  
Per localitzar un nou QR hauràs de dirigir-te al baluard de l'Assumpció, situat just davant del campanar i de la porta dels Apòstols.