1. Lleida, la ciutat castigada

Dilluns 16, setembre del 2013

Imatge de la notícia 1. Lleida, la ciutat castigada

Aquí comença el recorregut pel turó que et permetrà conèixer més a fons els fets relacionats amb el setge de Lleida de 1707 i les conseqüències que se’n derivaren.

El revellí de la Mitja Lluna, on ara et trobes, és l’estructura defensiva que calia superar per accedir a la fortificació principal situada a la part més alta del turó. Anomenat de la Mitja Lluna per la seva forma, data de 1708. Un any abans, la ciutat de Lleida s’havia rendit davant les tropes borbòniques en el marc de la guerra de Successió Espanyola. A partir d’aleshores, la ciutat, i el turó en particular, quedaren totalment militaritzats.

Passat el revellí trobaràs una làpida i unes escales que permeten accedir a la seva part alta, on trobaràs un nou codi QR.

La làpida que transcrivim és un reflex del càstig que rebé Lleida després de la seva rendició a mans del seu primer governador, Joan Carles Cristià de Landas. Segons la làpida, un cop capturada la ciutat, ell fou l’encarregat d’edificar una nova fortalesa sobre la ciutat destruïda. Cal puntualitzar, això no obstant, que el que féu és ampliar una fortificació ja endegada l’any 1640 durant la guerra dels Segadors.

 

POST OBSIDIONEM CAPTA ILERDA

D/D/ JOHANNES CAROLUS

CRISTIANUS DE LANDAS, GOBERNATOR,

DESTRUCTA IN HOC CASTELLO EREXIT ERECTA

AUXIT ET NOVA AEDIFICAVIT