5. L’enyorança de tot un barri

Dimarts 26, novembre del 2013

Imatge de la notícia 5. L’enyorança de tot un barri

De la mateixa manera que el baluard del Rei, el de l’Assumpció també es construí durant la guerra dels Segadors de 1640. La seva edificació fou traumàtica per a la ciutat de Lleida, atès que suposà l’enderroc de pràcticament tot el barri gòtic que s’estenia pel turó i envoltava la catedral. La trama urbana de carrers i places desaparegué per sempre, a més de nobles edificis dels quals n’ha perdurat només el nom: la casa de la Pabordia, la casa de l’Ardiaca Major, el Palau dels Montcada, la Cancelleria de l’Estudi o la casa del Degà, entre d’altres.


El mateix nom del baluard de l’Assumpció prové de l’antic col•legi de l’Assumpta, fundat l’any 1376 per Domènec Pons, canonge de la catedral. La destrucció també afectà nombrosos convents i monestirs propers al turó. Aquesta barbàrie continuà durant la guerra de Successió, fent desaparèixer els pocs edificis que encara quedaven dempeus alhora que s’implantava l’anomenada “zona polèmica de guerra”, que prohibia edificar, plantar o accedir al perímetre de les fortificacions.

 

Imatge superior: "Lleida any 1525" Recreació hipotètica de la Lleida medieval realitzada pel pintor Enric Garsaball a partir de la documentació facilitada per l'historiador Manel Lladonosa.
 

El següent QR el localitzaràs en direcció al Castell del Rei.