L'ESCOLANIA DE MONTSERRAT A LA SEU VELLA DE LLEIDA

El divendres dia 14 de juny a les 21.00 h. tindrà lloc l'actuació de l'Escolania de Montserrat a la Seu Vella de Lleida.

Divendres 10, maig del 2013

Imatge de la notícia L'ESCOLANIA DE MONTSERRAT A LA SEU VELLA DE LLEIDA

Les entrades es podran adquirir a la Seu Vella de Lleida a partir del dimecres dia 5 de juny.

El preu de les entrades: anticipada 12€ / taquilla 15€

 

L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Ja en el segle XIII, apareix en el Monestir benedictí i Santuari marià de Montserrat un petit grup de nois que, per mitjà de la pràctica del cant i de diversos instruments musicals, estan al servei d’aquest lloc tan singular. Al llarg dels segles, han sorgit compositors i intèrprets remarcables de l’anomenada Escola Musical Montserratina.
 

Sota la direcció i llarg mestratge (1953-1997) del P. Ireneu Segarra, l’Escolania va internacionalitzar-se enregistrant nombrosos discs i començant a participar en festivals o fent gires de concerts a molts països.
 

Els darrers anys, l’Escolania ha enregistrat els CDs O Vos Omnes, El Nostre Nadal, P.Miquel López i un doble CD dels Responsoris de Setmana Santa de Narcís Casanoves.
Ha estat dirigida per Mstislav Rostropovitx, Sir Neville Marriner, Salvador Mas, Michael Boder, Harry Bicket, Kirill Petrenko i Jordi Savall. I els últims anys ha fet diverses gires a Rússia, Holanda, Puerto Rico, Hongria, Suïssa, Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, i Polònia, a més de nombrosos concerts a Catalunya.
 

Darrerament ha col•laborat amb diverses orquestres, com l’Orquestra de Cadaqués, Musica Ducis Brabantiae d’Holanda, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Le Concert des Nations i la Capella Reial de Catalunya, l’Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu, i l'Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra,.
 

L’Escolania ha participat, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, en l’òpera Pikovaia Dama de Piotr Txaikovski (temporades 2002-2003, i 2009-2010), i en l’òpera A Midsummer Night’s Dream de Benjamin Britten (temporada 2004-2005), que va obtenir el premi Midem 2006.
 

Actualment l’Escolania està formada per més de cinquanta nois, de nou a catorze anys, procedents de tot Catalunya. Durant els anys que estudien a Montserrat fan els darrers cursos de Primària i els primers de Secundària, i també els estudis de música corresponents. Cada escolà estudia dos instruments, el piano i un segon instrument a escollir, a més de llenguatge musical, orquestra i, no cal dir, el cant coral, que constitueix l’especialitat de l’Escolania.
 

La majoria dels escolans, quan deixen Montserrat, continuen els estudis de música. Especialment en les darreres dècades, alguns destaquen professionalment com a cantants, instrumentistes o directors.
 

La finalitat de l’Escolania, avui, com en segles passats, és la participació diària en la pregària del santuari, juntament amb la gran afluència de pelegrins de tot el món.
És també funció de l’Escolania la difusió de la música sacra, tant d’autors propis (Escola Montserratina), com de compositors internacionals.
A través del cant, els escolans són missatgers de pau i de bellesa. Amb el llenguatge universal de la música, traspassen tota mena de fronteres i parlen directament al cor dels qui els escolten.
 

L'escolania en la seva actuació a la Seu Vella estarà dirigida pel director Bernat Vivancos i Farràs. També comptarem amb la participació del pianista Vicenç Prunés i Lloret.

Per a més informació: Seu Vella de Lleida 973 230 653

 

Patrocina: Diputació de Lleida

Organitza: Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida