La campana "Mònica" retorna a la Seu Vella

Avui, dimecres 31 d'agost, la campana “Mònica” ha tornat a la Seu Vella, vuit anys després de ser despenjada per a la seva restauració. La reparació s'ha dut a terme a un taller especialitzat d'Innsbruck (Àustria) i ha estat finançada en la seva totalitat pel Departament de Cultura de la Generalitat, propietària d'aquest bé patrimonial. Les tasques de reparació han estat coordinades per l’empresa Forja Carvajal d’Alcoletge.

Dimecres 31, agost del 2022

Imatge de la notícia La campana "Mònica" retorna a la Seu Vella

El procés de restauració ha consistit principalment en la soldadura de l’esquerda visible de 30 cm de longitud que presentava a la part baixa de la campana i la reparació de les anses de subjecció, afegint una rèplica de la part que faltava.

La campana “Mònica” fosa pel mestre Nicolau Barrot l'any 1486, d'un pes de 450 kg. i de 89 cm de diàmetre, és una de les més destacades a tot l'estat espanyol per la seva qualitat ornamental i va ser construïda per tocar els quarts i com a complement de la “Silvestra”, que toca les hores.

Han assistir a l'acte de rebuda de la campana, el director dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura de la Generalitat, Sr. Albert Turull, l'alcalde de Lleida, Sr. Miquel Pueyo, el regidor de Cultura Ciutat i Transició Ecològica, Sr. Jaume Rutllant, el Sr. Marc Carvajal i el Sr. Josep Carvajal, representants a Lleida de Grassmayr, l’empresa austríaca que va reparar la campana,  i el president de l'Associació Amics de la Seu Vella, Sr. Joan Ramon Gonzàlez. Entitat que, l’any 2014, va iniciar una campanya per promoure la seva reparació.

La campana restarà exposada al públic en la galeria de ponent del claustre de la Seu Vella durant un període de temps abans d'ubicar-la de nou al seu lloc, al costat de la "Silvestra", en la sala de campanes horàries situada a la part superior del campanar.