10. Un setge de manual

Dimarts 26, novembre del 2013

Imatge de la notícia 10. Un setge de manual

El baluard de la Reina, on ara et trobes, fou construït damunt les restes de l’antic Palau Episcopal, un dels edificis més destacats de l’antic barri gòtic de la Suda. Tanmateix, és un magnífic indret per fer-se una idea de com anà el setge de Lleida de 1707.


Els primers moviments es detectaren els dies 11 i 12 de setembre, quan les tropes borbòniques, comandades pel duc d’Orleans, es disposaren davant de la ciutat formant una circumval•lació. Per avançar posicions, excavaren una trinxera paral•lela a la muralla medieval, construïren plataformes d’artilleria i tot un ramal de trinxeres de comunicació en ziga-zaga. Les canonades, aconseguiren obrir bretxa per llevant un mes més tard. Els defensors de Lleida, comandats per Heinrich von Hesse-Darmstadt, reberen llavors l’ordre de retirada a la part alta del turó al temps que el duc d’Orleans ordenava el saqueig de la ciutat. Segons algunes cròniques, unes 700 persones refugiades a l’antic convent del Roser foren assassinades, per bé que estudis més recents en minimitzen aquesta xifra.


Una nova bretxa oberta a ponent, l’excavació de noves trinxeres a la banda nord i l’explosió fortuïta d’un polvorí situat al baluard de Cantelmo desencadenaren la rendició el 10 de novembre. Un dia més tard, se signaven les capitulacions.


Un passeig fins al baluard de la Llengua de Serp et permetrà localitzar el següent QR.