És el conjunt d’edificacions que albergà les estances del capítol, així com els òrgans de govern i de gestió de la catedral. Quedà instituïda formalment l’any 1168 juntament amb la Pia Almoina, institució benèfica destinada a l’alimentació de pobres i pelegrins al seu pas per la ciutat de Lleida.

La Canonja és el resultat d’un llarg procés constructiu que abasta des de la segona meitat del segle XII fins al segle XVI. Situada al costat del claustre, s’organitza en diferents naus, on amb el pas dels anys se situaren la capella de Santa Maria l’Antiga, la Pia Almoina, la Sala Capitular, la Degania, la Llibreria o l’Arxiu Notarial. Tots són avui espais diàfans, però en el seu moment foren de gran riquesa, com ho demostren les pintures murals procedents de la Pia Almoina avui conservades al Museu de Lleida: diocesà i comarcal, les empremtes d’una magnífica balconada encara visibles a la façana de l’edifici o les portes renaixentistes de la Sala Capitular i de Santa Maria l’Antiga.

Incorporada recentment a la visita (2008), la Canonja torna a acollir òrgans de govern i de gestió no només de la catedral, sinó de tot el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella.