El Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella es troba en un important procés de recuperació patrimonial i urbanística des de finals del segle XX. Arreu d’Europa, l’actualitat ens planteja un interessant debat sobre els usos i la gestió dels grans monuments públics.

 

En aquest marc, el Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida, que és l’organisme responsable, promou una actuació renovada amb més rigor científic, control econòmic i propòsit de sostenibilitat, i està decidit a millorar la qualitat dels serveis i de l’atenció a visitants i usuaris, i a treballar per estimular la recerca i la difusió.

Entre les propostes de futur, volem destacar alguns eixos estratègics del Consorci:

 

Els serveis del Turó. La urbanització del conjunt com a espai ciutadà de lleure, oci, coneixement i cultura comporta un seguit de serveis que ara estan en estudi i que s’aniran implantant progressivament: senyalització, àrees i racons de descans, parcs infantils, espai de pícnic controlat, lavabos públics, el restaurant del Turó, zones esportives...

 

La difusió i la recerca. Estem treballant en la revaloració del patrimoni utilitzant les noves tecnologies i els diferents mitjans d’informació individual i col•lectiva. L’aplicació d’aquests recursos garanteix, a més d’una comunicació òptima, un suport primordial per a la recerca i el treball científic (un exemple: www.heritagetechnologies.org/lleida2010/index.php?...), El Consorci promou contactes i actuacions amb empreses, institucions culturals i grups de recerca universitaris, així com futures pràctiques de capacitació professional i postgrau. D’aquesta manera es vol consolidar un model que garanteixi la progressiva museïtzació dels espais patrimonials, la seva conservació i manteniment i un ús públic coherent amb el seu gran valor històric. A més, el Consell Científic del qual s’ha dotat el Consorci vetllarà també per aquesta coherència i qualitat en les futures intervencions.

 

La Seu Vella, monument de pau. La realitat històrica del monument, la seva conversió de catedral a caserna i després en monument públic el dota d’una singularitat exemplar. Aquest fet genera actuacions i polítiques actives de promoció de la cultura de la pau: el cicle de concerts Concordia (www.concordia.cat), els acords amb els col•lectius UNESCO (www.unescocat.cat), la recerca i la difusió de la memòria històrica (www.20.gencat.cat/.../memorialdemocratic), la col•laboració amb empreses d’inserció social, l’acolliment gratuït d’actes sobre drets humans i drets de la ciutadania...

 

El patrocini i el mecenatge. La gestió econòmica actual i futura del Turó compta amb la participació activa del món de l’empresa, de les finances i del comerç en la cura i difusió dels béns culturals. L’aportació privada, en metàl•lic o en espècie, té interessants i generoses contrapartides, atesa la magnitud del conjunt i el seu posicionament espectacular. Hem de destacar alguns exemples d’aquest patrocini, que obren una nova etapa en la gestió del Turó:

 

- Conveni del Consorci amb ICG Software, empresa líder mundial en aplicacions de programari al comerç i l’hoteleria (www.icg.es) . És el primer i el patrocinador i soci tecnològic més important, compromès amb el desenvolupament futur del Turó i els seus espais, així com en una notable millora de la gestió del Consorci en l’atenció als seus usuaris.

 

- Conveni amb NXT Telecom (http://www.nxt-telecom.com), que garanteix la connectivitat dels edificis i els serveis del Consorci i que donarà cobertura Wi-Fi a tot el Turó, fet que permetrà l’aplicació de noves tecnologies i eines de comunicació.

 

- Conveni amb SEMIC Internet (www.semic.es), que ha facilitat la creació d’una magnífica pàgina web i els serveis que s’hi relacionen.